Het ontstaan

In mei 1998 kwamen drie BSA-rijders en één Norton-rijder bij elkaar omdat een verslaggever van Bigtwin een artikel wilde schrijven over Engelse café-racers. Een dag hard werken heeft een leuk verhaal opgeleverd (zie Bigtwin 142). Tijdens de voorbereidingen voor de foto-opnamen bleken de ideeën over motoren, Rock & Roll en de sfeer van de jaren ’60 parallel te lopen. De vlam sloeg in de pan en Sjaak, Duco en Ad besloten op 25 mei 1998 de Road Rocket Café-Racer Club op te richten. De raket was gelanceerd!

Eerste Rocket Run

Aanvankelijk dacht het kersverse bestuur dat er zeker niet meer dan 25 motorrijders geïnteresseerd zouden zijn in een café-racer club, maar het liep anders. Het eerste club-evenement was de Rocket Run, een rit van Amsterdam naar Egmond, waar 60 rockers aan deelnamen. De club groeide snel en aan het einde van dat jaar telde de RRCRC al 115 leden. Het volgende jaar organiseerde de club zijn eerste treffen dat de toepasselijke naam Piston Party kreeg. Het werd gehouden in en om het clubhuis van de MC Barneveld. Dit treffen werd een groot succes; het werd door ongeveer 100 leden bezocht en ’s avonds speelde een Rock & Roll band muziek uit de jaren ’50 en ’60. De Rocket Run werd voor de tweede keer gereden, waarbij het aantal deelnemers de 100 naderde.

Frankrijk en de Rockateer

In 2000 organiseerde de RRCRC zijn eerste buitenlandse uitstapje, een bezoek aan de Coupes Moto Légende op het circuit van Montlhéry, vlak bij Parijs. Dit evenement zullen de vijf deelnemers nooit vergeten. Op de heenreis kregen zij de ene regenbui na de andere over zich heen maar het evenement zelf was fantastisch, net als de wijn. Door hun enthousiaste verhalen in het clubblad The Rockateer, werden meer leden nieuwsgierig en in 2001 reed een groep van 9 rockers naar de races in Frankrijk. Natuurlijk werd er weer veel wijn gedronken, er waren weer prachtige klassieke motoren te zien, er was 100 jaar motorhistorie te bewonderen en het clubblad stond daarna weer bol van de enthousiaste verhalen.

ALV en inschrijving KVK

De club had inmiddels een zodanig omvang bereikt dat het bestuur en de leden het noodzakelijk vonden statuten en een huishoudelijk reglement op te stellen en van de RRCRC een officiële vereniging te maken. Op 3 maart 2001 vond de eerste Algemene Leden Vergadering plaats en op 11 juli dat jaar werd de Road Rocket Café-Racer Club ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Alkmaar. Dankzij presentaties op beurzen en veel aandacht van de motorpers bleef de club groeien en op 1 januari 2002 telde de RRCRC circa 285 leden.

5 jarig bestaan

In 2003 bestond de club vijf jaar. Om dit heugelijke feit op gepaste wijze te vieren, vertrokken 25 clubleden naar Engeland om deel te nemen aan Ace Day en de Brighton Burn-Up. Helemaal pechvrij is deze rit niet verlopen, maar alle technische problemen konden onderweg worden opgelost en de deelnemers hadden een fantastisch weekend. Een ander onderdeel van de festiviteiten bestond uit de uitgave van een jubileum-Rockateer. Het werd een clubblad van 44 blz. op A4 formaat waarin niet alleen de complete historie van de café-racers werd beschreven maar dat ook licht wierp op de sociale en politieke omstandigheden in de jaren ’50 en ’60.

Road Rocket Café Racer Club logo

Toen Sjaak, Duco en Ad in mei 1998 besloten een café-racer club op te richten moesten we natuurlijk nadenken over een naam voor de club, een logo en een naam voor het clubblad. In de jaren ’50 en ’60 bestonden er nauwelijks of geen sportmotoren. De snelste motoren in die tijd waren de café-racers, die in feite de basis vormden voor de latere supersports. Je zou kunnen zeggen dat de huidige Yamaha R1 een achterkleinzoon is van de Triton. Café-racers waren dus de raketten op de weg. Diverse motorfabrikanten speelden daar op in (vooral BSA)
door hun modellen namen van raketten te geven zoals de Road Rocket, de Super Rocket en de Rocket Gold Star. Bovendien was de ruimtevaart in die tijd in opkomst en raketten veranderden van science fiction in werkelijkheid. Royal Enfield deed ook mee met deze ruimtevaarthype door zijn modellen de namen van objecten uit het heelal te geven zoals: Constellation, Meteor en Super Meteor. Ook in de autowereld werd het raket-thema veel gebruikt, denk maar aan de Oldsmobile Rocket 88 uit 1951 (en het R&R liedje dat daar over is gemaakt) en aan alle raketvormige achterlichten uit die tijd.
Sjaak stelde voor onze club “gewoon” Café-Racer Club” te noemen. Met bovenstaande kennis in gedachten stelde Ad voor “Road Rocket Club”. Als “compromis” is het Road Rocket Café-Racer Club geworden.

Goed beschouwd is dat ook de beste naam want hierin staat dat we een club zijn voor café-racers en Road
Rocket is niet alleen een “eigen naam” (we hadden natuurlijk ook voor Nederlandse Café-Racer Club kunnen kiezen) maar het versterkt het idee van snelheid. Bij deze naam hadden we natuurlijk een logo met een raket nodig om drie redenen:

1. De raket is een onderdeel van onze naam
2. De raket past bij het tijdsbeeld van de jaren ’50 (op 4 oktober 1957 werd de Spoetnik 1 gelanceerd)
3. De raket staat symbool voor de snelheid van de café-racers.

Ad had ervaring met tekenen (zijn beroep was/is o.a. bouwkundig tekenaar). Hij had al eerder het logo van de Klassieke Zijspan Club (die hij ook heeft opgericht) ontworpen/samengesteld en hij had een goed idee. De eerste Amerikaanse raketten waren gebaseerd op de V2 van Werner von Braun uit de Tweede Wereldoorlog. Ook de raket uit “Kuifje op de Maan” is in feite een V2. Zo’n klassieke raket zou prima passen bij het
karakter van de RRC. Met alleen een logo waren we nog niet klaar want toen we ons eigen RRC briefpapier wilden (laten) drukken hadden we ook een briefhoofd nodig. Daarvoor was het raket-logo niet geschikt want het was vierkant en een langwerpig logo past beter als briefhoofd. Ad tekende in die tijd dagelijks met het programma AutoCad. Daarin kon men kiezen uit een groot aantal lettertypen. Op zijn werk maakte Ad de naam “Road Rocket”. De vleugels aan de R zijn er handmatig aan toegevoegd en zijn gemaakt naar voorbeeld van het BSA-logo maar zijn net een beetje anders en eenvoudiger. Die vleugels geven het logo een eigen karakter en benadrukken (weer) het idee van snelheid. Ad bedacht dat de letters van “cafe-racer club” duidelijk moesten afwijken van “Road Rocket” en tekende met de hand “cafe-racer club”. Met knippen en plakken heeft hij vervolgens het briefhoofd samengesteld. Tenslotte hadden we nog een naam nodig voor het clubblad. Sjaak wierp zich op als redacteur en bedacht de
naam Rockateer. Die is net iets anders dan Rocketeer, een filmfiguur met een raketpak, een Rocket Man (zie Wikipedia). Door de connectie met raketten past deze naam uitstekend bij de club en in het thema.

Café Racer Dag

In 2005 namen twee leden van de RRCRC de organisatie van de Café-Racer Dag over (van de Eenhoorn Federatie/Triumph OC). Zij kwamen met frisse ideeën en sindsdien wordt deze bijeenkomst ieder jaar groter. Tegenwoordig heeft de Café-Racer Dag (altijd op de eerste zondag in juli) elk jaar een ander thema. In 2007 was dat Rickman en waren er 15? van deze Engelse specials te bewonderen. In 2009 was Wankelmotoren het thema. Natuurlijk waren niet alle 19 aanwezige rotaries (Suzuki’s, Herculessen and Nortons) café-racers maar dat was deze ene keer (als uitzondering op de regel) geen probleem want iedereen bewonderde de speciale techniek en het aparte uitlaatgeluid. Meer dan 500 motoren verzamelden zich op deze dag in Achterveld en dat was het absolute record van de afgelopen 22 jaar.

Isle of Man

Veel leden droomden er al jaren van om eens de races op het eiland Man te bezoeken. In 2007 zou de Centennial TT (100 jaar na de eerst TT in 1907) worden georganiseerd en dat was een goede aanleiding om actie te ondernemen. Het bestuur besloot hiervoor een in motorreizen gespecialiseerd reisbureau uit te nodigen. Dankzij deze organisatie kon een groep RRC-leden de oversteek naar the Isle of Man maken en de Classic GP bijwonen. Zij hadden een fantastische vakantie die hen nog lang zal heugen.