A rockers tale…

.
enige weken geleden ontstond er op Facebook een opmerkelijke actie;
er werd een actie opgestart om de ‘teastall’ op Chelsea bridge in London te behouden voor sloop. Menigeen zal denken ; ‘nou en’ maar dit behoeft toch wel enige uitleg.

Chelsea Bridge Teastall

De Chelsea Teastall is namelijk niet zomaar een tentje waar je , naast een z.g ´cuppa´ tea , ook broodjes en andere versnaperingen kunt halen. Deze teastall is eigenlijk wereldberoemd in heel London en omgeving. De plek waar dit tentje gevestigd is is namelijk op 1 van de beroemste bruggen over de Thames van London, de Chelsea Bridge. Deze brug verbindt het welgestelde Chelsea met de arbeiderswijk Battersea. En nu komt voor ons het interessanste deel…de Ton Up Boys in London hadden deze brug opgenomen in hun illegale circuit waar ze met hun motoren door London reden. Men nam deze brug vanuit Battersea richting Chelsea met een hoge snelheid omdat er vanaf de rotonde bij Battersea Park een flinke aanloop genomen kon worden waarbij de motoren een flinke snelheid konden opbouwen. Met snelheden boven de 100 km-h werd dit obstakel genomen om aan de andere kant van de Thames , met goed geluk , de kruising van de Thames oever genomen kon worden waarna er weer ´ flat out´ Chelsea ingespeert werd.

50-60er jaren

Helaas ging het niet altijd goed alhoewel het verkeer in de 50-60er jaren natuurlijk veel rustiger was dan tegenwoordig wat resulteerde in vele ongelukken. De jongens die het ´overleefd´ hebben kunnen je nog vele anekdotes hierover vertellen. Deze Battersea Rockers zitten nog elke vrijdagavond gebroederlijk naast elkaar in de Pavilion pub aan de Battersea Park Road… mocht je nog eens in de gelegenheid zijn….

Beatles en Stones

Maar om terug te komen op de teastall, dit was de verzamelplek waar de Ton Uppers hun motoren aanmeerden om een ´cuppa´ te drinken en sterke verhalen uit te wisselen. En niet alleen de Rockers maar ook truck en taxidrivers en mensen die vanuit het nachtleven van Soho kwamen dronken hier nog even wat voordat ze naar huis gingen. Zelfs de Beatles en de Stones kwamen hier geregeld , na een optreden, voor een warme kop.

Steunbetuigingen vanuit de hele wereld

Nou…dat hebben ze geweten. Binnen enkele dag liepen de reacties en steunbetuigingen enrom op en kon er een petitie overhandigd worden met meer dan 1000 electronische handtekeningen vanuit de hele wereld. Vooral de Rockers op Facebook lieten zich van alle hoeken , tot HongKong en Australie aan toe, horen dat dit toch nooit mag gebeuren.
Er werd in het commentaar ook duidelijk terugverwezen naar de 60er jaren waar de Rockers hier hun meetingpoint hadden en waar ook zovele jongeren verongelukt waren . Ik hoorde van een Battersea Rocker dat er zelfs in 1 weekend 4 doden te betreuren viel op deze brug.

Om een impressie te geven heb ik een aantal foto´s bijgevoegd die dit verhaal ondersteunen en ik hoop jullie weer een beetje meer historie te hebben gegeven over deze periode in Engeland.

Door: Gert